Menu
A+ A A-

Fogalomtár kerékpárosoknak

Felhasználó értékelés

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Kerékpár fogalomtár

4X

A 4X, azaz a “four cross” sportág a BMX Cross-ból ered, mely során a résztvevők előre, földből vagy salakból megépített, ugratókkal és éles kanyarokkal tarkított pályán versenyeznek egymással. A BMX Cross-tól eltérően azonban ebben a versenytípusban nem hatan, hanem csak négyen indulnak egy futamban. Az indítás rajtgéppel történik, ami nagyjából megegyezik a motokrosszban használatosakkal. A kerékpárok jórészt a “teleszkópos” Dirt/Street felépítést követik (merev, ültetett váz, 80-130 közötti első teleszkóp), ám ebben az ágban kifejezetten 4X-re tervezett “terep” külső gumikat és szélesebb kormányt használnak a bringások.

All Mountain

Az All Mountain a hegyikerékpár egyik változata, amely átmenetet képez az MTB és a könnyű freeride gépek között. A durvább körülményeket és biciklizési stílust is elviselő kialakításból következően az All Mountain kerékpárok valamivel nehezebbek, mint a tipikus MTB bringák, de a technikás és gyors ereszkedés mellett egy-egy könnyebb ösvény is megmászható velük. Ennél a biciklitípusnál gyakori az összteleszkópos kivitel, jellemzően 130-150 mm rugóúttal.

BMX

A BMX kis kerekű, egysebességes racsnis hajtású, trükkökre, akrobatikára kifejlesztett kerékpár. A ’80-as években a gördeszkához hasonlóan ifjúsági divathullám épült a BMX-ekre. A név jelentése “Bicycle MotoCross”, utalva a szakág születésére, amikor tizenévesek a motokrossz versenyeket, mutatványokat utánozták kerékpárjukon. A BMX a trial szakág ősének tekinthető.

CC

Az angol “cross country” kifejezésből származó rövidítéssel az elsősorban hegyikerékpár versenyzésre szánt gépeket jelölik. A CC kerékpároknál a kényelemmel szemben elsődleges szempont a minél kisebb tömeg, a meghajtás hatékonysága és a gyors mászást lehetővé tevő versenygeometria. A CC kerékpárokat leggyakrabban első teleszkóppal használják, tipikusan 80-100 mm rugóúttal, de előfordul merevvillás és összteleszkópos kiépítésben is.

Ciklámen trikó (Giro d’Italia)

A pontversenyben élen álló trikója.

A pontversenyben élen álló viseli a Maglia ciclaminót, a ciklámen trikót. Pontokat a célba éréskor, valamint verseny közbeni sprinthajrákban lehet szerezni. Általában sprinterek szokták viselni. A szakasz első 15 helyezettje kap pontot az alábbiak szerint: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 (1–15. helyezett) Részhajrában csak 6 versenyző kap pontot: 8, 6, 4, 3, 2, 1.

Ciklokrossz

A ciklokrossz szakág az országúti kerékpározásból nőtte ki magát. Leginkább országútihoz hasonló, merevvázas, könnyű kerékpárok jellemzik koskormánnyal, de az országútinál vastagabb gumikkal és canti-fékkel. A MTB szakágnál könnyebb, de akadályokkal sűrűn megszakított terepen kerékpároznak ciklokrossz bicajokkal, a versenyzőknek bizonyos szakaszokat (pl. lépcsők, kidőlt farönkök) futva, a kerékpárt vállon cipelve kell megtenniük.

City

A városi kerékpárok szinonimájaként aposztrofálhatjuk a city kerékpárokat. Kis távolságok megtételére, mindennapos városi használatra alkalmasak, strapabíró és olcsó gépek. Mivel a city bicikliken gyakran szállítanak terhet, jellemzően nehezebbek a sportcélra gyártott kerékpárokhoz képest. A cityket bevásárló kerékpárnak is nevezik a sokszor gyárilag kormányra szerelt csomagtartókosár miatt.

Cross

A cross bicikli a trekking kerékpár lecsupaszított változata. Minden nélkülözhető alkatrész lekerült róla, például a sárvédő, vagy a csomagtartó; ezáltal a cross kerékpár inkább hasonlít egy hegyikerékpárra. Viszont megőrizte a 28-as kerekeit, ami miatt előbbinél jobban használható országúton való közlekedésre is.

Cruiser

Amerikában a ’70-es évek környékén született ez a kerékpártípus “beach cruiser”, azaz “strandcirkáló” néven, ezzel utalva a tipikus felhasználási területre, eleinte olcsó tömegbicikliként. A kialakításuk a cruiser motorbicikliket utánozza a kormány és a váz formájában. A cruiser hívei életérzésnek tartják a stílust, a chopper motorokhoz hasonlóan itt is sokkal nagyobb hangsúly kerül a megjelenésre, mint a teljesítményre.

Cyclo cross

A cyclo cross szakág az országúti kerékpározásból nőtte ki magát. Leginkább országútihoz hasonló, merevvázas, könnyű kerékpárok jellemzik koskormánnyal, de az országútinál vastagabb gumikkal és canti-fékkel. A MTB szakágnál könnyebb, de akadályokkal sűrűn megszakított terepen kerékpároznak cyclo cross bicajokkal, a versenyzőknek bizonyos szakaszokat (pl. lépcsők, kidőlt farönkök) futva, a kerékpárt vállon cipelve kell megtenniük.

Defektgátló folyadék

Alapvetően két típusú defektgátló folyadék létezik, az egyiket belsőt használóknak fejlesztették ki, a másik típus a belső nélküli (TUBELESS vagy UST) rendszerekhez ajánlható. Az utóbbi típusú defektgátló folyadékban szemcsés gumireszelék van, hogy a nagyobb sérüléseket is el tudja tömíteni. A defektgátló folyadékok működése igen egyszerű: a betöltött folyadék egyenletesen eloszlik a gumifal belsejében. Defekt esetén a külsőn vagy a belsőgumin keletkezett sérülésen (többnyire szúrt lyuk) kiáramló levegő magával viszi a defektgátló folyadékot és az eltömíti a sérülést. Ennek a mechanizmusnak vannak bizonyos fizikai határai  – tehát nem alkalmas felütéses (“kígyóharapásos”) defekt javítására; illetve kizárólag bizonyos – a gyártó által megadott  – átmérőjű “sebek” orvoslására alkalmas. Ez a belsős rendszereknél maximum 3 mm-t jelent, míg a TUBELESS külsők esetében, a szemcsés defektgátló folyadékot használva akár 6 mm átmérőig is képes eltömíteni a lyukat a kiáramló anyag.

Dirt jump

A dirt jump kerékpárok kifejezetten trükkökre, akrobatikára tervezett gépek. Többségben egysebességesek a masszivitás miatt. A dirt jump bicajok ültetett vázzal és strapabíró alkatrészekkel rendelkeznek, olykor első fék nélkül; melyek elsősorban városi terep extrém leküzdésére szolgálnak.

Downhill

A downhill a hegyikerékpár sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni. Ennek megfelelően a downhill biciklire az összteleszkópos gépezet, sok helyen megerősített váz, 150-240 mm-es rugóutak és duplavállas átütőtengelyes első villa (ami erősíti a stresszpontokat a fejcsőnél) a jellemző. A kerékpár elülső felén egy lánctányér található, rockringgel vagy bashguardokkal, láncvezetőkkel. A downhill bicikliknek rendszerint hidraulikus 4-6 dugattyús féki vannak, 203-mas tárcsákkal. Bár a súly kordában tartása a DH gépeknél is nagyon fontos – hiszen a downhill versenyeken gyakran tizedmásodpercek döntenek -, a nehéz terep miatt ezek a speciális kerékpárok akár 18-24 kg-osak is lehetnek. Komfort-vagy városi tekerésre, vagy egy meredek hegyre felmenni alkalmatlanok.

Enduro

Az enduro a hegyikerékpár egyik változata, amely átmenetet képez az MTB és a könnyű freeride gépek között. A durvább körülményeket és biciklizési stílust is elviselő kialakításból következően az enduro kerékpárok valamivel nehezebbek, mint a tipikus MTB bringák, de a technikás és gyors ereszkedés mellett egy-egy könnyebb ösvény is megmászható velük. Ennél a biciklitípusnál gyakori az összteleszkópos kivitel, jellemzően 130-150 mm rugóúttal.

Fehér trikó (Giro d’Italia)

A 25 éven aluliak trikója.

2007 óta a legjobb helyen álló 25 éven aluli versenyző viseli. 2006-ig ez volt a kék trikó.

Fehér trikó (Tour de France)

A legjobb 25 év alatti versenyző viseli, eredetileg már 1975-ben bevezették, de 1989 és 1999 között a trikót nem osztották ki, ettől függetlenül az eredményeket rögzítették. 1997 óta hivatalosan Souvenir Fabio Casartelli a díj neve, az 1995-ben életét vesztett versenyző emlékére.

Fitness

A fitness biciklik viszonylag újkeletűek, melyekhez az országúti kerékpár adta az alapot. A fitness kerékpárok kialakítása megegyező az országúti kerékpárokéval, egyenes kormánnyal és patkófék helyett V-fékkel rendelkeznek. Felhasználásában, illetve a használat nyújtotta élményben leginkább az országúti és a XC kerékpár között helyezkedik el. Szintén a fitness kategóriába szokták sorolni az agyváltóval és agydinamóval szerelt, de súlyra és sebességre optimizált sportos városi, illetve credit card touring kerékpárokat is.

Fixi

Az örökhajtós kerékpárok (fixik) fő jellemzője, hogy nincs a hátsó tengelyükön szabadonfutó mechanika, általában egy áttételük van (egy hátsó lánckerék), illetve nem rendelkeznek fékkel sem. Ha a fixik hátsó kereke forog, a pedálok is a megfelelő irányba forognak vele együtt, nem lehet vele úgy gurulni, hogy pihennek a lábak. A városi használatra szánt fixiken legalább első fék mindig van.

Folt

“Folt”-nak nevezzük kerékpáros berkekben a defektjavító tapaszt. A folt kilyukadt belső, illetve külső gumi javítására használatos, hideg vulkanizálási eljárással a felületre felvitt anyag.

Four cross

A 4X, azaz a “four cross” sportág a BMX Cross-ból ered, mely során a résztvevők előre, földből vagy salakból megépített, ugratókkal és éles kanyarokkal tarkított pályán versenyeznek egymással. A BMX Cross-tól eltérően azonban ebben a versenytípusban nem hatan, hanem csak négyen indulnak egy futamban. Az indítás rajtgéppel történik, ami nagyjából megegyezik a motokrosszban használatosakkal. A kerékpárok jórészt a “teleszkópos” Dirt/Street felépítést követik (merev, ültetett váz, 80-130 közötti első teleszkóp), ám ebben az ágban kifejezetten four cross-ra tervezett “terep” külső gumikat és szélesebb kormányt használnak a bringások.

Freeride

A freeride kerékpár nagyjából ugyanazt a felépítést követi, amit a downhill gép, de alkalmas 8 méteres letörésekre, kisebb szakadékokba való droppolásra is. Félelmetes nagyságú “big air”-ek jellemzik az erőt és vakmerőséget, amit ez az ág képvisel. A freeride kerékpároknál a súly kevésbé számít, ezeknél a típusú bicajoknál az erős, strapabíró alkatrészek fontosabbak.

Giro d’Italia

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után, amelyet minden év májusában rendeznek meg. A kerekesek három héten keresztül járják be Olaszország tájait. Az egyes etapok különbözők, vannak sík szakaszok sprinthajrával és hegyi szakaszok sprinthajrával vagy hegyi befutóval, illetve csapat-és egyéni időfutamok is.

A trikók színének jelentése versenyenként eltérő lehet, íme a Giro d’Italia trikói és azok jelentése:

 • Rózsaszín trikó (Giro d’Italia) – Az összetettben vezető trikója
 • Ciklámen trikó (Giro d’Italia) – A pontversenyben élen álló trikója
 • Zöld trikó (Giro d’Italia) – A hegyi pontverseny trikója
 • Kék trikó (Giro d’Italia) – A kombinációs pontverseny trikója
 • Fehér trikó (Giro d’Italia) – A 25 éven aluliak trikója

Hegyi időfutam

A hegyi időfutam abban különbözik a normál időfutamtól, hogy itt valamelyik nagyobb hegyre (pl. Alpe d’Huez) kell feljutni.

Hegyikerékpár

A hegyikerékpár angol neve: mountain bike. A masszív felépítés, és a vastag, tipikusan 26″-os (ritkán 29″-es) kerekek alkalmassá teszik a terepen való biciklizésre, de hosszú távú országúti közlekedésre ezek a kerékpárok nem optimálisak. Az egyik legelterjedtebb kerékpárfajta.

Hibrid

A hibrid biciklik viszonylag újkeletűek, melyekhez az országúti kerékpár adta az alapot. A hibrid kerékpárok kialakítása megegyező az országúti kerékpárokéval, egyenes kormánnyal és patkófék helyett V-fékkel rendelkeznek. Felhasználásában, illetve a használat nyújtotta élményben leginkább az országúti és a XC kerékpár között helyezkedik el. Szintén a hibrid kategóriába szokták sorolni az agyváltóval és agydinamóval szerelt, de súlyra és sebességre optimizált sportos városi, illetve credit card touring kerékpárokat is.

Időfutam

Az időfutamra épített kerékpárok pusztán a minél nagyobb sebességre vannak optimalizálva. Az időfutam kerékpárok jellemzője a különleges időfutamkormány, amely a fekvőkerékpárt leszámítva a legaerodinamikusabb pozíciót nyújtja, ami – a manőverezhetőség feláldozásával – kerékpáron elérhető.

Időfutam

Az időfutamokon nem egyszerre indul a mezőny, hanem egyéni időfutam esetében egyenként, csapat időfutam esetében pedig csapatonként, 1-2 perces időközökkel.

Kék trikó (Giro d’Italia)

A kombinációs pontverseny trikója.

A kombinációs verseny első helyezettje viseli, amit az összesített, a pont-, a hegyi verseny, valamint a részhajrák eredményeiből számolnak ki. Minden szakasz után az egyes kategóriákban az első 15 kap pontot (15-től 1-ig), így egy alkalommal elméletileg akár 60 pont is begyűjthető.

Kerék

A kerék fő részei: kerékagy, küllők, küllőanyák (niplik), felni, belsővédő szalag, gumibelső tömlő, gumiabroncs.

A felni a kerék U keresztmetszetű része, amely külső élein kialakított peremeivel rögzíti a gumiabroncsot. Anyaga lehet acél, alumínium, műanyag, kompozit anyag. A kerék keresztmetszete szerint lehet szimpla-és duplafalú. Előbbi könnyebb, utóbbi pedig erősebb; ezáltal a keskenyebb keresztmetszettel is elérhető jelentősen nagyobb teherbírás. A belső tömlő szelepkialakítására is figyelmet kell fordítani, ugyanis a „tűszelepes” felnibe nem építhető autószelepes belső tömlő (csak utólagos furatbővítéssel).

A felni általában acél küllőkkel kapcsolódik a kerékagyhoz. A küllők száma, fűzése, kereszt-és hosszmetszete igen változatos:

 • a küllőszám rendszerint 3-tól 36-ig terjed,
 • a küllőfűzés történhet keresztezés nélkül, egy-, két-, három-és négykeresztesen, illetve ezek valamelyikének csavart fűzésével,
 • a küllő keresztmetszete rendszerint kör, átmérője 2–4 milliméter között változik,
 • a küllő hosszmetszete húzatlan (egyenes), egyszer, kétszer, vagy háromszor húzott lehet,
 • a küllővég kialakítása is eltérő lehet. A legjobban elterjedt a félgömb, vagy lencsefejű, hajlított végű küllő, amely ezzel a kialakítással kapcsolódik (akad) az agyperem megfelelő furatába. Léteznek azonban csavaros peremű agyak is, amelyekbe csavarmenetes szárral rögzíthető a küllőszár (ez a küllőtípus mindkét végén menetes).

Telikeréknek nevezzük az olyan kereket, amelynél a küllők helyén egyetlen zárt felület van. Ennek hosszirányú légellenállása jobb, keresztirányú légellenállása viszont drasztikusan rosszabb, illetve a tömege is nagyobb a hagyományos, küllős megoldásnál. Kompozit kerék esetében a küllők is a felni anyagából készülnek.

A gumibelső és a felni között található a belsővédő szalag, ami megakadályozza a tömlő küllőanya általi kiszúródását. A belsővédő szalag a jól összeépített kerekek alaptartozéka, a küllők csavarmenetes végei nem lóghatnak ki a küllőanyákból.

A belső tömlők szelepkialakításai eltérők lehetnek; eszerint megkülönböztetünk tűszelepes, illetve autószelepes belső tömlőket. Előbbi rendszerint versenykerékpárokon található meg kisebb tömege miatt, utóbbi alkalmazása viszont a túrakerékpárok esetében praktikus. Komolyabb kerekekben nem alkalmaznak belső tömlőket (angolul tubeless), viszont ez csak speciális „belső nélküli” felni és gumiabroncs esetén alakítható ki.

A gumiabroncs felniperemhez rögzülő eleme szerint lehet drótperemes és kevlarbetétes. Utóbbi kis tömegű, könnyen szerelhető és kis méretre tekerhető. Mintázat szerint lehet mintázat nélküli sima (angolul slick), vegyes használatú félsima és bütykös gumiabroncs. Az abroncs méreteit az oldalára írt, nemzetközi szabványban rögzített szintaktikával jelölik: például 26 x 2,75 jelölésben előbbi szám az abroncs külső átmérőjét, a második tizedestört pedig annak külső szélességét mutatja. A belső tömlőt célszerű a külső méreteihez igazodva alkalmazni. Az abroncs oldalán fel van tüntetve a maximális tömlőnyomás is (bar-ban és psi-ben).

Kerékpár

A kerékpár (vagy bicikli) egy emberi erővel hajtott kétkerekű jármű. 19. századi kifejlesztése után fokozatosan nyerte el a mai formáját. A kerékpár egykerekű típusát monociklinek, háromkerekű változatát pedig triciklinek hívják.

A kerékpár szinonimái: bicikli, bringa, bicaj, bicó, canga, keró, drótszamár.

Napjainkban közel 1 milliárd kerékpárt használnak világszerte közlekedésre, szállítási, szabadidős és sportcélokra. Manapság a kerékpár az egyéni közlekedés leghatékonyabb módja (egy kilométer kerékpározás: 92,09 kJ, gyaloglás: 261,63 kJ, autózás: 4,83 MJ energiát igényel átlagosan). Azokban az országokban, ahol a kerékpározás az egyéni közlekedésnek nem a legfontosabb eszköze, önálló kerékpárutakat építenek használói számára. Az Európai Kerékpárszövetség törekvése, hogy ezeket a közúti és vasúti transzeurópai közlekedési hálózatok rendszeréhez hasonlóan az EuroVelo hálózat kontinentális szinten is összekösse.

Kerékpáros

Nincs hatósági megkötés arra vonatkozóan, hogy ki lehet kerékpáros, hisz akár kisgyerekek is kerékpározhatnak, persze felnőtt felügyelete mellett. Egy fontos kikötés, hogy a kerékpáros sem fogyaszthat alkoholt kerékpározás előtt, a rendőr akár szondáztathat is, ezen kívül se fiziológiai (pl. magasság), se közlekedési vagy műszaki ismeretekkel kapcsolatos feltételeknek nem kell megfelelni, azaz a kerékpározáshoz nincs szükség semmilyen jogosítványra. Ez is közrejátszhat a kerékpározás egyesek szerinti kritikus megítélésében, mivel kötelező tanfolyam nélkül sok kerékpáros felkészületlenül kerül a forgalomba, ami balesetveszélyes helyzeteket teremt, míg mások a nyilvántartás – vagyis forgalmi rendszám – hiánya miatt hajlamosak szabálytalankodni. Ugyanígy nincs kötelező előírás a kerékpárhoz tartozó tartalékfelszerelésre sem, de ajánlott rendelkezni csavarkulcskészlettel, gumijavító-készlettel és más alkatrészekkel is, bár ezek használatához is sokszor gyakorlati tudás szükséges.

A másik lehetséges probléma a kötelező műszaki ismeretek hiányából származhat, mert anélkül a felmerülő műszaki hibák (defekt, láncszakadás, stb.) elhárítására és a kerékpár karbantartására nem minden kerékpáros képes, hacsak valaki önszorgalomból nem képzi magát, egyébként mások segítségre van utalva.

A fenti ismeretek gyakori hiánya miatt úgy döntöttünk, hogy nálunk tavasszal és ősszel kerékpár karbantartó tanfolyamokon vehetsz részt; ezzel kívánjuk a kerékpáros közösséget támogatni!

Királyetap

A királyetap a körversenyek legnehezebb hegyi szakasza, ahol a legtöbb kiemelt, 1. vagy 2. kategóriás hegyen kell a versenyzőknek átkelniük. A királyetapok végén gyakran van hegyi befutó.

Kormány

A kormány minden esetben kormányszárral (másik nevén stucnival) kapcsolódik az első villába. (Kivételt képeznek ez alól az alsó kormányos fekvőkerékpárok, azaz rekumbensek esetében, ahol gyakran tolórudazattal van az összekötés a kormány és a kormányzott villa között.)

A kerékpár felhasználási területeitől függően a következő kormánytípusokról beszélhetünk:

  • egyenes kormány,
  • szarvkormány,
  • hajlított kormány,
  • triatlon kormány,
  • bmx kormány (flatland, street, dirt),
  • időfutamkormány,
  • pályakormány,
  • rekumbens alsó kormány
  • rekumbens open-cockpit kormány,
  • rekumbens felső kormány,
  • rekumbens chopper kormány.

Low Rider

Ha a cruiser stílust egy lépéssel továbbvisszük, megkapjuk a low rider bicikliket. A low rider autókhoz hasonlóan egészen szürreális díszítések, különleges megoldások jellemzik ezt a kerékpártípust.

Normál szakasz

A normál szakaszokon általában nincsenek nagyobb hegyek, legfeljebb 4. kategóriás emelkedők, a közepesen nehéz szakaszokon lehetnek 2. kategóriás hegyek is. A hegyi szakaszokon általában 3-4 kiemelt, 1. vagy 2. kategóriás hegyet kell a kerékpárosoknak megmászniuk. Régen voltak rövid, ún. félszakaszok is.

Nyereg

A nyereg a kerékpár kényelmi szempontból egyik legfontosabb alkatrésze, hiszen ezen ülünk. Vagyis nem mindegy, mi is az, amin ülünk :).

A jó nyereg: kényelmes, sokáig tart és nem biztos, hogy másnak is kényelmes.

A rossz nyereg: kényelmetlen, elszakad, eltörik, de lehet, hogy másnak kényelmes.

Országúti

Az országúti bicajok a klasszikus sportkerékpárok. Ezek a legkönnyebb és leggyorsabb kerékpárok. Vékony gumival rendelkeznek, a váz és a kormány kiképzése, minimális légellenállása mind-mind az országúton való gyors haladást teszik lehetővé. A “versenybicikli” kifejezésen általában ezt a típust értik, bár természetszerűleg nem csak versenyre használják, illetve más biciklitípusokkal is rendeznek versenyeket.

Pályakerékpár

Az örökhajtós kerékpárok (pályakerékpárok) fő jellemzője, hogy nincs a hátsó tengelyükön szabadonfutó mechanika, általában egy áttételük van (egy hátsó lánckerék), illetve nem rendelkeznek fékkel sem. Ha a pályakerékpár hátsó kereke forog, a pedálok is a megfelelő irányba forognak vele együtt, nem lehet vele úgy gurulni, hogy pihennek a lábak. A városi használatra szánt pályakerékpárokon legalább első fék mindig van.

Peloton

A peloton jelentése: főmezőny.
Főmezőny egy kerékpáros versenyen :).

További szókapcsolatok még:

   • peloton groupé – a mezőny összezárt (utolérték a szökevényeket)
   • arrière du peloton – a főmezőny vége

Piros rajtszám (Tour de France)

A legaktívabb versenyző viseli, minden szakasz végén egy nyolctagú szakmai zsűri dönt róla. A rajtszámot minden nap a rajt előtt adják át a versenyzőnek. A Tour végén kihirdetik az egész körverseny legaktívabb versenyzőjét is, aki a trikóviselőkhöz hasonlóan díjat kap.

Pöttyös trikó (Tour de France)

A hegyi összetettben vezető versenyző viseli, 1975-ben vezették be. A trikó a Poulain Chocolat nevű csokoládégyár színeit viseli (fehér alapon piros pöttyök), akik 1933-ban szponzorálták a hegyek királyát. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján állapítják meg a sorrendet, azonos pontszám esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Prológ

A prológ a verseny első, 10 km-nél nem hosszabb szakasza, ami egyben lehet időfutam is.

Rekumbens

A rekumbens kerékpár más néven fotel-, vagy fekvőbicikli. A kerékpáros – vagy akár “sofőrt” is mondhatnánk – a fotelszerű ülésben ül vagy fekszik, a hétköznapi autóséhoz vagy a forma 1-es pilótákéhoz hasonló testhelyzetben. A pedál a kerékpár orrában, a legideálisabb erőkifejtést biztosító pozícióban helyezkedik el. Két legfontosabb előnyük a kényelem és a sebesség. Használatuk során még hosszabb távok megtétele esetén sem fájdul meg rajtuk a fenék, a derék (illetve a hát), a nyak, a csukló, a tenyér, mivel a test súlya nagy felületen eloszlik a háton, illetve a gerinc is csak jelentősen kisebb mértékben terhelődik. Mivel a testhelyzet rendkívül jó aerodinamikát is nyújt, ezért gyorsabbak az átlagos kerékpároknál. A kerékpáros sebességrekordokat a fekvőkerékpárok tartják. A kerékpáros versenysportban nem engedélyezett a használatuk, de léteznek külön, rekumbensek számára rendezett versenyek. A rekumbensek rendkívül változatos kialakításúak. Például lehetnek két, három vagy akár négy kerekűek is. A hajtás lehet a (szokás szerinti) hátsó keréken, de lehet az elsőn is, sőt létezik összkerék meghajtású kivitel is. Ha a hajtómű az első kerék előtt van, akkor rövid tengelytávú fekvőkerékpárról beszélünk, ha pedig az első kerék mögött, akkor hosszú tengelytávú (chopperes) fekvőkerékpárról. A rekumbens bicikli irányítása történhet a szokásoshoz hasonló felső kormánnyal, de úgynevezett alsó kormány segítségével is akár közvetlenül, akár közvetetten. Többnyire első kerék kormányzásúak, de megtalálhatók hátsó kereket kormányzott konstrukciók is közöttük. Felhasználás szempontjából létezik versenyzésre optimalizált kivitel, városi közlekedésre való magas építésű, vagy éppen túrázásra való robosztusabb felépítésű rekumbens kerékpár. A vázuk lehet merev, de lehet hátsó vagy mindegyik keréknél lengéscsillapított. A három kerekűek (melyeket trike-nak neveznek) két fő csoportba sorolhatóak, úgymint amikor elöl van két kerék (tadpole rekumbens), illetve amikor hátul van két kerék (delta rekumbens). Mindezek mellett léteznek még tandem, azaz több személyes kivitelek is, melyeknél mindegyik bringás fekvőkerékpáros helyzetben teker, sőt afféle hibrid is, melynek hátsó része hagyományos kerékpárt idéz, ahol a hagyományosan ülő kerékpáros kormányoz, míg előtte fekve utazik és pedálozik az utas. Nemritkán a hátsó szólókerék nagyobb az első(k)nél. Ez egyébként a kétkerekű rekumbenseknél is gyakori, mert a fekvő elhelyezkedés miatt a kisebb első kerék esetén alacsonyabban lehet a hajtómű, ami főleg városi használatban hasznos, amikor gyakran kell elindulni, illetve megállni. Alacsony építésük miatt a rekumbensek a jobb láthatóságért gyakran kis, feltűnőszínű zászlóval rendelkeznek. További jellemzőjük, hogy a kisebb sorozatban történő gyártásuk miatt drágábbak a hagyományos kerékpároknál.

Rózsaszín trikó (Giro d’Italia)

Az összetettben vezető trikója.

A versenyben élen álló viseli a Maglia rosát, a rózsaszínű trikót. Az eredményt az összesített idő alapján számolják ki. Aki az utolsó szakasz után is felöltheti, az a Giro d’Italia végső győztese.

Sárga rajtszám (Tour de France)

A csapatversenyben élen álló csapat tagjai sárga alapon fekete rajtszámot viselnek. A csapatversenyben mindig a csapat első három versenyzőjének idejét veszik alapul, így alakul ki az eredmény. A csapateredményeket 1930 óta tartják nyilván, régebben sárga sapkával különböztették meg az élen állókat, ám a bukósisak kötelező viselésével áttértek a mostani jelölésre.

Sárga trikó (Tour de France)

Az összetettben vezető versenyző viseli, 1919-ben vezették be, színét a támogató autós magazinról kapta.

Single speed

A single speed jelentése: váltó nélküli (egysebességes), racsnis hajtású kerékpár.

Street

A street kerékpárok kifejezetten trükkökre, akrobatikára tervezett gépek. Többségben egysebességesek a masszivitás miatt. A street bicajok ültetett vázzal és strapabíró alkatrészekkel rendelkeznek, olykor első fék nélkül; melyek elsősorban városi terep extrém leküzdésére szolgálnak.

Stringbike

A Stringbike kerékpár egy új magyar szabadalom, egyszerűen megfogalmazva lánc nélküli kerékpárt jelent. A technológiának köszönhetően páratlanul könnyű és puha hajtási élményt kapunk, ami a forradalmian új szimmetrikus hajtási rendszernek köszönhető. A Stringbike használata során a tiszta gördülő mozgás következtében nagyon jó hatásfokkal hajthatunk, és ez a kedvező hatásfok a láncos megoldásokkal ellentétben minden sebességfokozatban és hosszabb használat után is válto­zatlanul megmarad.

Szelep

A szelep a kerékpántra rögzítve (tömlő nélküli) vagy a tömlőbe vulkanizálva, a gumiabroncs levegővel való felfújását és a levegőnyomás ellenőrzését teszi lehetővé.

Alapvetően háromféle szelepfajtával szerelik a belsőgumikat:

   • szingó (presta vagy francia) szelep (betűjele: FV,PV)
   • autószelep (motorszelep) (SV, AV)
   • hagyományos (német vagy dunlop) szelep (GV)

Szelepsapka

A szelepsapka védi a szelep szerkezetét a szennyeződéstől és nedvességtől. A szelep tömítése érdekében elengedhetetlen, hogy rendelkezzen ezzel az alkatrésszel.

Szelepvédő sapka

A szelepvédő sapka védi a szelep szerkezetét a szennyeződéstől és nedvességtől. A szelep tömítése érdekében elengedhetetlen, hogy rendelkezzen ezzel az alkatrésszel.

Tour de France

A Tour de France vagy más néven Le Tour vagy La Grande Boucle a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, amelyet 1903 óta évente megrendeznek. A háromhetes verseny Franciaországban és a szomszédos országokban zajlik. A táv szakaszokra bomlik – egyik településtől a másikig – mindegyik egy-egy külön verseny. Az időeredményeket versenyzőnként összesítve állapítják meg a végső sorrendet, ami alapján kiderül, hogy ki nyeri a Tourt.

A szakaszok elején a virtuális vagy tiszteletbeli rajt általában a település központjában van, ahol rengeteg néző között lassan kanyarog a mezőny. A valódi rajt már mindig nyílt útszakaszokon van, innen indul az igazi verseny. Az útvonal összeállításánál a rendezők próbálnak arra is figyelni, hogy az egyes szakaszok közötti transzferek ne legyenek túl hosszúak, mert az a megerőltető szakaszok után feleslegesen fárasztaná a versenyzőket. Minden településnek óriási megtiszteltetés, ha rákerülhet a Tour térképére. Természetesen vannak tradicionális rajt-és célhelyek is, ahol a Tour nagyon gyakran megfordul, például Pau, ami 2008-ban már 61. alkalommal volt a verseny házigazdája. Emellett a Tour minden évben ellátogat új helyekre is. A tervezésnél figyelni kell arra is, hogy a 3 hét során maximum 2 szakasz lépheti túl a 225 km-t és a teljes táv nem lehet sokkal több 3500 km-nél.

A Tour a mai formájában 21 szakaszból és két pihenőnapból áll. A szakaszok a következő típusúak lehetnek: prológ, időfutam, egyéni, csapat, vagy hegyi időfutam, hegyi szakasz, normál szakasz, királyetap.

Pihenőnapok

A verseny folyamán a 2. és a 3. hét elején a két hétfő a pihenőnap. Ezek a napok általában a legnehezebb hegyi szakaszok között vagy közvetlenül utánuk szoktak lenni, esetleg a hosszabb transzfereket időzítik erre az időpontra. A versenyzők – ha nem kell utazniuk – csak rövid edzést tartanak, részt vesznek a sajtótájékoztatókon és a fennmaradó időben valóban pihennek.

Tour d’Honneur, az utolsó szakasz

A Tour legutolsó szakasza a tour d’honneur, ami már nem más, mint egy tiszteletkör a győzteseknek. Ezen a szakaszon már nincs versenyzés a párizsi befutót kivéve, ami minden sprinter álma. A szakasz elején köszöntik a trikóviselőket, pezsgőznek, majd nagyon kedélyes tempóban haladnak Párizs felé, ahol 9 kört megtéve a Champs Elysées-n ér véget a Tour.

Híres hegyek

Már a kezdetektől szerepeltek hegyek a Tour útvonalában, viszont a versenyzők akkoriban még murvás hegyi utakon tekertek váltó nélküli kerékpárokon, ami nem volt veszélytelen vállalkozás sem fölfelé, sem pedig lefelé. Az első meghódított hegy a Ballon d’Alsace (Vogézek, 1171 m) volt 1905-ben, 1910-ben már a Pireneusok csúcsait is megmászták (Col de Peyresourde, Col d’Aspin, Col du Tourmalet, Col d’Aubisque), igaz, a Tourmalet-ra egyedül a francia Gustave Garrigou jutott fel úgy, hogy nem kellett leszállnia a kerékpárjáról. Ebben az évben debütált a seprűs kocsi is, ami a versenyt föladó lemaradt kerékpárosokat gyűjtötte be. Egy évvel később, 1911-ben már az Alpokat is meghódították (Col du Télégraphe, Col du Galibier, Col d’Allos). Az évek folyamán egyre újabb, egyre magasabb hegyek kerültek a Tour útvonalába, a négy leghíresebb a Col du Tourmalet (Pireneusok, 2114 m), a Col du Galibier (Alpok, 2645 m), a Mont Ventoux (a „kopasz hegy”, Provence, 1909 m) és a L’Alpe d’Huez (Alpok, 1850 m).

Számos legenda és dráma fűződik a hegyekhez, amelyek közül talán az Alpe d’Huez-i befutó a hegyimenők legbecsesebb trófeája. A híres-hírhedt 21 hajtűkanyarban táblák őrzik minden egyes győztes nevét, köztük a gyorsasági rekordot 37 perc 35 másodperccel tartó Marco Pantaniét is.

A Tour de France trikói és azok jelentése:

   • sárga trikó (Tour de France) – le maillot jaune, az összetettben vezető versenyző viseli
   • pöttyös trikó (Tour de France) – le maillot à pois rouges, a hegyi összetettben vezető versenyző viseli
   • zöld trikó (Tour de France) – le maillot vert, a pontversenyben vezető versenyző viseli
   • fehér trikó (Tour de France) – le maillot blanc, a legjobb 25 év alatti versenyző viseli

A Tour de France rajtszámainak színe és azok jelentése:

   • piros rajtszám (Tour de France) – a legaktívabb versenyző viseli
   • sárga rajtszám (Tour de France) – a csapatversenyben élen álló csapat tagjai sárga alapon fekete rajtszámot viselnek

Trekking

A trekking kerékpár szinonimája: túrakerékpár. A trekking a terep és az utcai gépek között helyezkedik el. 28″-os kerékátmérője az aszfalton vagy közepes nehézségű terepen (erdei ösvény, földút) állja meg a helyét. A trekking bicikli kényelmes és könnyű, így hosszú távú kirándulásokra is alkalmas. Gyárilag rendszerint csomagtartóval, sárvédővel látják el.

Trial

A trial biciklik könnyű, lecsupaszított hegyi kerékpárok; jellemzőjük, hogy vázuk nagyon alacsony, általában nincs rajtuk nyereg, és főleg trükkök bemutatására használják őket. A trial egy sajátos, tereptárgyakkal nehezített sportág.

Triatlon

A triatlonra épített kerékpárok pusztán a minél nagyobb sebességre vannak optimalizálva. A triatlonisták kerékpárjának jellemzője a különleges időfutamkormány, amely a fekvőkerékpárt leszámítva a legaerodinamikusabb pozíciót nyújtja, ami – a manőverezhetőség feláldozásával – kerékpáron elérhető.

Váz

A kerékpár típusától, felhasználási körülményétől függően különböző anyagokból készülhet:

   • acélból – tartós, erős, hasznos élettartama több évtized, az acélanyag ötvözőitől (például króm, molibdén, mangán, nikkel) és a varratminőségektől függően;
   • alumíniumból – könnyű, nem olyan rugalmas, mint az acél, ezért hasznos élettartama 3-5 év;
   • titánból – szintén könnyű, de az alumíniumnál erősebb (és drágább), hasznos élettartama az acélhoz hasonlóan több évtized;
   • magnéziumból – ritka, drága, rendszerint versenycélokra használatos vázalapanyag;
   • karbonból – ultrakönnyű, speciális célokra, rendszerint versenyekre készült vázak anyagaként alkalmazzák (szénszálas kompozit anyag), a vázanyag idővel elöregszik;
   • bambuszból – újabban bambuszból, az egyik legerősebb szerves anyagból is készül kerékpárváz, ugyanis sok előnyös tulajdonsága van: könnyű, viszont rendkívül erős és rugalmas. Egyelőre kevés a kínálat a bambuszvázas kerékpárokból, melyek ráadásul rendkívül drágák: jelenleg 2700 dollár / db körül mozog az áruk.

XC

Az angol “cross country” kifejezésből származó rövidítéssel az elsősorban hegyikerékpár versenyzésre szánt gépeket jelölik. Az XC kerékpároknál a kényelemmel szemben elsődleges szempont a minél kisebb tömeg, a meghajtás hatékonysága és a gyors mászást lehetővé tevő versenygeometria. Az XC kerékpárokat leggyakrabban első teleszkóppal használják, tipikusan 80-100 mm rugóúttal, de előfordul merevvillás és összteleszkópos kiépítésben is.

Zöld trikó (Giro d’Italia)

A hegyi pontverseny trikója.

A hegyi hajrákban legtöbb pontot szerzett versenyző viseli a zöld trikót. Pontokat a különböző kategóriájú hegyek vagy dombok tetején lehet gyűjteni. A Giro d’Italia legmagasabb pontján, a Fausto Coppi-ról elnevezett Cima Coppi-n kapják a versenyzők a legtöbb pontot (Gavia-hágó).

    • Cima Coppi (a Giro d’Italia legmagasabb pontja): 20, 15, 10, 6, 4 és 2 pont
    • Kiemelt kategória: 15, 10, 6, 4 és 2 pont
    • 1. Kategória: 10, 6, 4, 2 és 1 pont
    • 2. Kategória: 5, 3 és 1 pont
    • 3. Kategória: 3, 2 és 1 pont

Természetesen csak annyi versenyző kap pontot, amennyi pontszámot az adott kategóriánál feltüntettünk.

Zöld trikó (Tour de France)

A pontversenyben vezető versenyző viseli, 1953-ban vezették be. Pontokat a szakaszok közben a sprinthajrákban és a szakaszok befutóiban lehet gyűjteni. Pontazonosság esetén az összetettben elért helyezés dönt.